Turo’s Hevi Gee

T

Orkesteri perustettiin syksyllä 1985 laulaja-sanoittaja Hara Laukkasen (aikaisemmin rumpalina mm. Keppi Heinäsen r&b-bändissä Taxi ja Oski Ritorannan Garrettissa) ja basisti-sanoittaja Arska Hukkasen johdolla. Myös Keppi hengaili mukana jo kutakuinkin alusta lähtien. Homman nimi oli heti alkuunsa simppelin toimiva: näyttävä show, posketonta huumoria, rankkaa rock ’n’rollia ja iskelmähuttua, pääasiassa vanhoihin hitteihin sovitettuja älynväläyksiä. Ensimmäinen keikka heitettiin samana vuonna Torven, tarunhohtoisen lahtelaisen rock-klubin pikkujouluissa. Suosio oli heti alussa suorastaan huikea.

Ensimmäiset neljä vuotta lähinnä kotikaupunkinsa ympäristössä keikkailleen bändin kokoonpano vaihteli muiden soittajien osalta jatkuvasti. Hara ja Arska olivat mukana koko ajan, mutta muutoin oli kyseessä tuolloin enemmänkin eräänlainen kaikkien lahtelaissoittajien hupi- & terapiaryhmä, jossa oltiin mukana aina, kun varsinaisen pääsoittopaikan kiireiltä ehti. Merkittävä osuus monissa ideoissa ja sovituksissa oli aina myöhempiä levyjäkin myöten ensimmäisellä kitaristilla, jonka nimi on Teemu Nousiainen (myös mm. Jailbirds-yhtye).

Mm. seuraavat muusikot ovat jossain vaiheessa soittaneet Turoissa: Kari ”Pitkä” Lehtinen (myös mm. Charlies, Sleepy Sleepers, Dave’s 12 Bar), Timo ”Jäykkä” Järvinen (myös mm. Sleepy Sleepers), Pekka ”Devil” Virtanen (Nyk. Lapinlahden Linnut, aiemmin mm. Sleepy Sleepers, Irwin Goodman, Froikkarit, Pelle Miljoona & Rockers), Kari ”Kuja” Salmi (mm. Badding Rockers, Topi Sorsakosken Kulkukoirat), Tapio ”Tapsa” Niemelä (mm. Hullujussi, Kapteeni Nemo, Oiling Boiling, Kirka), Harri ”Hate” Kinnunen (nykyisin Lapinlahden Linnut, aiemmin mm. Hassisen Kone, Sleepy Sleepers, Dave’s 12 Bar), Kosti ”Costello” Hautamäki (mm. Popeda, Hanoi Rocks, Neropats), Timo ”Timppa” Leinonen (mm. Raggars, Mustangs, Irwinin Lapset), Mikko Saira (nykyään Smilers), Tero Sundell (Tehosekoitin), Ari ”Kreivi” Toikka (mm. Boomfunk MC’s, Yö, Popeda, Dingo ym.)

Koska perusajatuksena oli nimenomaan vierailijoista koostuva jammailuryhmä, haluttiin nimikin ottaa Pedro Hietasta mukaillen Turo’s Hevi Gentlemeniksi. Pedrollahan oli saman tapainen, tosin vain lähinnä levyttävä ryhmä Pedro’s Heavy Gentlemen tuohon aikaan Helsingissä. Isoja hittejä tuolla porukallahan on ollut mm. Tuomari Nurmion laulama Daytonin apinajuttu, Harri Marstion tulkitsema Romany violin ja Marjo Leinosen revitys Miljoonan markan pakarat.

Turo-nimi taas tulee eräästä lahtelaisesta veijarista. Huomautettakoon, koska sitä aina kysytään, ettei tällä bändillä ole mitään tekemistä Antti Raivion ja Ville Virtasen tekemien Aki ja Turo -sketsien kanssa (TV-ohjelmassa Hymyhuulet v. 1988). Olihan orkesteri perustettu jo kolme vuotta aikaisemmin. Sekaannusten välttämiseksi ”Gentlemen” lyhennettiin muotoon ”Gee” (lausutaan siis foneettisesti Gee) heti ensimmäisen singlen julkaisun jälkeen Pedro Hietasen ystävällisestä ehdotuksesta.

Levytysura alkoi keväällä 1989 Power Records -johtaja Markus Ollikaisen ehdottaessa parhaiden keikkarallien julkaisemista. Tuohon aikaan myös muokattiin lopullinen ulkoinen imago: mustavalkoinen Blues Brothers -look. Ensimmäisen singlen A-puolella sitten kuultiin varsin vapaasti suomennettu Armath/Dejan jalkapallohoilotus Olé! Olé! Saunotaan! ja B-puolella vieläkin isommaksi hitiksi noussut vanhaa Korttipakka-tarinaa mukaileva Santapaperi. Kesällä ja syksyllä julkaistiin vielä singlet Kaunis mies (jos oisin?) ja Poliisi, jotka molemmat olivat niinikään isoja hittejä.

Syksyllä 1989 julkaistiin ensimmäinen LP-levy SANTAPAPERIA, joka sisälsi edellisten sinkkujen lisäksi mm. sellaisetkin legendaariset Turo-klassikot kuten Kotikalja, Tanssimaan alatorille, Lokalinjalla; Kulkee, kulkee jne. Kultalevyt bändi sai esikoisestaan toukokuussa 1990.

Kokoonpanoksi vakiintui pariksi vuodeksi tuolloin: Hara Laukkanen, laulu; Ari Hukkanen, basso; Keppi Heinänen, kitara; Kuja Salmi, rummut ja Mikko Saira, koskettimet.

Syksyllä 1990 julkaistiin toinen LP ELÄMÄÄ SUUREMPI ÄÄNILEVY (mm. piisit Hyvännäköinen, Punaiset on silmät, Kun muija anto kenkää). Seuraavana vuonna näki päivänvalon äänite TULEVA KERÄIILYHARVINAISUUS (mm. Portsarin elämää, Kolmospullo, Kesä-Lada Blues). Viimeksi mainitulla Hara laulaa vain kaksi piisiä, vaikka onkin sanoittanut ne kaikki. Jyväskyläläinen Rauno ”Rane” Rautiainen laulaa loput. 2001 julkaistulla live-tuplalla kuullaan muutama Ranen laulama piisi vihdoinkin Hara-versiona (Kolmospullo, Kesä-Lada Blues ja Aja vaan, joka nyt onkin muuttunut muotoon Aja, Rytsolän Jaska!).

Syksyllä 1991 Hara Laukkanen ja Keppi Heinänen vetäytyivät pois yhtyeestä rankan keikkailun ja ”varsinkin sen muun suhinan” uuvuttamina. Uudeksi solistiksi tuli jyväskyläläisestä Rajuilmasta em. Rane Rautiainen, joka taas vaihtui myöhemmin lahtelaiseksi Janne Piiroiseksi. Kitaristeina vieraili useampiakin, mm. lahtelainen Ismo Haavisto. Vaikkei tuona aikana levyjä ilmestynytkään, bändi siltikin keikkaili koko ajan varsin ahkerasti. Hara ja Keppi tulivat kuitenkin takaisin, molemmat syksyllä 1994. Alunperin heillä oli tuolloin tarkoitus esiintyä Turoissa vain yhden kerran – yllätykseksi ystävänsä ja roudarinsa Harri ”Wastis” Vastamäen synttäreillä lahtelaisen HD-kerhon Sola MC:n tiloissa. Sen verran hauskaa kuitenkin oli, että jätkät ovat edelleenkin samalla reissulla.

Hara oli omalla tahollaan tuolloin välillä tekemässä mm. TV-viihdettä näyttelijänä ja käsikirjoittajana. Lisäksi hän suunnitteli TV-mainoksia ja onpa välillä näytellytkin niissä. Myöskin hän perusti tuolloin Kepin ja legenda Kari ”Pitkä” Lehtisen kanssa suomalais-lahtelais-teksasilaista villin lännen musaa esittävän bändin Hara Laukkanen & Rytmikuninkaat, joka keikkailee välillä edelleenkin. Niinikään hän on rakennellut taloja, kirjoitellut juttuja lehtiin ja sanoitellut jonkin verran lauluja muille artisteille (viimeksi mm. Pate Mustajärven sooloalbumilla Ukkometso oleva Mä elän vieläkin on suureksi osaksi hänen käsialaansa, muut sanoittajathan ovat Juha Tapaninen ja Eeki Mantere) jne. Viimeisimmäksi Hara nähtiin näyttelemässä Juha Tapanisen ohjaamassa Iskelmäprinssi-nimisessä TV-sarjassa autokorjaamon Nipaa.

Kun uudistunut Turo’s Hevi Gee pääsi vauhtiin, julkaistiin syksyllä -95 riemastuttavan hauska pitkäsoitto-CD PUTKET MUTKALLA, joka saikin kaikkialla äärettömän innostuneen vastaanoton. Varsinaisiksi hiteiksi nousivat kappaleet Shellin paariin, Peeniskateus ja Suora kutonen. Muutoinkin levy oli todella onnistunut huumorkokonaisuus Katsastuslauluineen ja muine vastaavine nokkeluuksineen. Lisäksi bändin soitto ja soundit toimivat todella tanakasti: kosketinsoittimet olivat jääneet pois, ja tunnusomaiseksi piirteeksi tulikin nyt kahden kitaran rock-muuri sekä niiden upeat päällekkäiset stemmasooloilut. Levy tehtiin kokoonpanolla Hara Laukkanen, Arska Hukkanen, kitaristit Keppi Heinänen ja Ismo Karonen sekä rumpalina Hate Kinnununen. Vierailijana kävi Ismo Haavisto kitarassa ja huuliharpussa. Äänittäjänä Finnvoxilla oli Speedy Saarinen.

Sivumennen kerrottakoon vielä, että Shellin paariin oli Radiomafian Ulmanen & Roiha -ohjelmassa äänestyspiisinä helmikuussa -96 päästen jatkoon peräti 19 kertaa, mikä olikin toiseksi suurin saavutus ko. ohjelman historiassa (pisimpään oli Leevi & The Leavingsin Itkisitkö onnesta?). Myös Peeniskateus viipyi samalla paikalla myöhemmin viikon pudottaen siitä itsensä Deep Purplen. Samat kappaleet pääsivät myöhemmin myös Radiomafian ja monien paikallisradioiden soittolistoille.

Kokoelmalevy 20 TURO’S HEVI GEETÄ julkaistiin vuoden -97 lopulla, ja myyntimenestys oli taas erittäin hyvä. Sisälsihän kiekko ne kaikkein suosituimmat Power-kauden piisit vuosien varrelta: Santapaperi, Poliisi, Kotikalja, Hyvännäköinen, Portsarin elämää, Shellin Paariin, Peeniskateus jne. Aikaisemmin keväällä -97 julkaistut uutuussinglepiisit ovat myös mukana. Nehän olivat hassu Wartburg-tarina Varrelle virtaa (eli Varrella virran, joka taas oli alunperin Albert Hammondin Down by the river) sekä discohitti Satumaisen jahkailijan Skätländ (orig. Scatman Johnin superhitti Scatman. Turo-versiossa on rappi-kohdissa Stumaa-tangon väännössanat), jossa oli vielä bonus-piisinä jännittävä tarina Salaiset ansiot. Mm. rock-lehti RUMBAn arvosteluissa levy sai kehujen ohella kahdeksan pistettä kymmenestä!!!!

Levy-yhtiö vaihtui vuonna -98 KAVAN FINLAND/POWER RECORDS OY:stä huomattavasti suurempaan AXR/AUDIOVOX RECORDS OY:hyn, jossa tuotantopäällikkönä häärii vanha tuttu Ilkka ”Ile” Vainio. Nyttemmin Audiovox on liittynyt saksalaiseen EDEL RECORDSIIN, joten virallinen levy-yhtiö on nyt AXR/EDEL RECORDS FINLAND OY. Niinikään ohjelmanmyynti toimii nykyään siten, että Turoa voi tilata vain suoraan road-managerilta Arttu Taponen: 040 732 8069.

Vuoden -99 keväällä julkaistiin entisen rumpalin Harri ”Hate” Kinnusen tuottama EI SE MITN! -pitkäsoitto (nimikkopiisin lisäksi mukana mm. Areenalla jyrää, Isoisän aasinhattu, Velkavankilalaulu, Elvistellään, Olen rapulainen, Mie & Turo’s Hevi Gee jne), joka pärjäsi myös heti hyvin: vuodessa se myi yli 20 000 kpl eli hurjat kultalevybileet vietettiin samalla, kun uusi levy MITÄS TILASIT!! julkaistiin 30.10.2000. Samoihin aikoihin kauppoihin ilmestyivät myös entisen levy-yhtiön Powerin julkaisema 40 piisin tuplakokoelma ”TUPLATURO” ja Poptorin julkaisemat ”20 TUROINTA” ja ”20 VIELÄ TUROMPAA”, joissa muuten on täsmälleen samat kappaleet kuin Tuplaturolla, vieläpä samassa järjestyksessäkin. Kyseiset kokoelmat ovat myyneet kumpikin jo yli 50 000 kpl, joten kullat ja platinat käytiin kuittaamassa niistäkin syksyllä 2002.

Syksyllä 2000 julkaistiin siis albumi MITÄS TILASIT!! Sitä ennen ilmestyi maistiaisiksi hauska Juho Juntusen kansitaiteilema ränttätänttä-single Tampere (alunperin Dion & The Belmontsin Wanderer) ja sittemmin toinenkin sinkkulohkaisu, omaa tuotantoa olevat Mitäs tilasit!! / Mä oon roku! Äänitykset tehtiin Mika Sundqvistin MSL-studiolla Kihniössä kesällä 2000, ja tuottajana hääräsi jälleen vanha tuttu, itsekin bändissä soittanut lahtelainen Pekka ”Devil” Virtanen. Levyllä on mukana edellisten lisäksi mm. sellaisia ralleja kuin Puhelinlangat kaulaan, Euroviisu, Väistäkkö vähän? Kossua ja kaakaomaitoa, Asiasta kolomanteen jne…

Syksyllä 2001 julkaistiin lajissaan ensimmäinen live-äänite, vieläpä tupla-CD!! Tämä LIVE! NO SLEEP ’TIL PITKÄMÄKI äänitettiin suurimmalta osaltaan Lahdessa Hotel Alex Parkissa 8. heinäkuuta 2001 eli perinteisissä Turon-päivän bileissä. Toinen äänityspaikka oli 17. elokuuta Espoon Kivenlahdessa ravintola Casanovassa. Lahden keikka myös videoitiin, ja sen seurauksena on levyllä mukana neljä piisiä MPEG-muodossa, mikä tarkoittaa sitä, että nyt voi Turoja myös kuuntelun lisäksi töllistellä livenä romppuaseman välityksellä. Tunnelma on käsinkosketeltava.Mukana ovat kaikki ehdottomimmat Turo-hitit nykypäivän stage-meiningillä: Poliisi, Shellin paariin, Siiderihai, Kolmospullo, Peeniskateus, Portsarin elämää, Kyntäjän poika, Kaunis mies jos oisin, Tanssimaan alatorille, Tampere jne. Kaikki tietenkin esitettyinä mitä hillittömimmällä raivolla, energialla ja mikä tärkeintä turomaisella otteella. Uutuutena tällä tuplalla on singlenäkin julkaistu Dannysta kertova hupaisa Kuusamoon (Amarillo). Erikoisvieraana käväisee kansantaiteilija ja bändin hyvä ystävä Jope Ruonansuu imitoimassa presidenttiämme Tarja Halosta ja vetämässä Turojen säestyksellä hittinsä Rakastan turkulaisia.

Bändin 18-vuotisjuhlia levynjulkistuksineen ja kiertueineen vietetään parhaillaan ja vuoden 2003 aikana kertyy keikkoja taas reilusti yli sata, vaikkakin joka vuosi on tietenkin keikkailtu yhtä ahkerasti. Vuosien kovan työn tuloksena on Turoista tullut luonnollisesti myös yksi suosituimpia live-bändejämme (ja yhteensä Turo-levyt ovat myyneet siis jo yli 230 000 kpl, eikä ainutkaan pitkäsoitto ole jäänyt alle 10 000:n). Bändin etu on aina ollut se, että se toimii hyvin kaikenlaisissa ja kaikenkokoisissa paikoissa: kaljakuppilat, ravintolat, tanssilavat, festivaalit, yksityistilaisuudet jne; onpa esiinnytty jopa työporukalle linja-autossa (!), synttäriporukalle vesibussissa (!!) ja erään firman kutsuvieraille yksityisjunassa (!!!). Syksyllä 1998 Turot soittivat pari keikkaa YK-joukoille Makedoniassa Tetovon ja Skopjen tukikohdissa. Vuosittaisiin vakiokuvioihin kuuluvat esimerkiksi Itämeren rokkaavat laiva-showt, Lapin rundi pohjoisen kaupungeissa ja laskettelukeskuksissa, massiiviset juhannuskeikat, moottori- ja autourheilutapahtumat sekä tietenkin perinteiset Turon-päivän bileet, jotka siis järjestetään aina Lahdessa 8.7.! Hara ja Arska touhuavat myös monenlaisissa hipoissa juontajina ja duona esiintyen.

Vuoden 2005 vappuna Samuli Halonen päätti tehdä vaihteeksi jotain muuta, ja siirtyi Marko Haaviston Poutahaukkoihin. Kannuihin elikkäs rumpuihin palasi vanha tuttumme Harri ”Hate” Kinnunen Lapinlahden Linnuista. Että tälläistä tällä kertaa! Jo reilusti 20VEE!

Vuonna 2006 suomalaisen huumoripopin ykkösnimi, jo 20 v. ikään ehtinyt Turo’s Hevi Gee on uudistui ja julkaisi uuden pitkäsoittolevyn.

Bändin uudessa kokoonpanossa musisoi mm. Hassisen kone- yhtyeessä jo 80-luvulla mainetta niittänyt Hate Kinnunen, joka muutaman Lapinlahden linnuissa vietetyn vuoden jälkeen palasi Turo-joukkueeseen ja on siinä enemmän kuin kotonaan. Myös uusi solisti, Janne Piiroinen, on vaikuttanut Turojen rivissä aiemmin, Jannen sävellys- ja sanoituskynän jälki näkyy ja kuuluu vahvasti yhtyeen uudella levyllä. Muun ryhmän muodostavat tuttu kitaristikaksikko Pekka ”Keppi” Heinänen ja Ismo Karonen sekä basistin ja stemmalaulajan tonttia hoitava Ari Hukkanen.

Yhtye on uudistuneen kokoonpanonsa voimin äänitti Lahdessa Kujalandia-studiolla joukon toistaan veikeämpiä ralleja, levyn musiikillinen linja on jälleen -kuten arvata saattaa- kiitettävän kirjava: on reggae-rytmejä: ”Kelalomake”, kuplettimeinikiä ”Lasse ja merimies”, kantria ”Kuus vuotta tiellä”, imitaatiota ”Karaoke”, nuorisovalistusta ”Parturiin (ja töihin oikeisiin)”, on myös petollista romantiikkaa ”Rakastan sua silti”, vanhoja autoja ”Romurauta”, ja tietysti myös elämää itseään ”Käärmeen kokoinen veijari”, ”Sähkömies”, ”Pimputtaisha ne pienetkin pojat” sekä ”Nimmarilaulu”.
Vuonna 2007 julkaistiin Turo’s hevi gee-nimikkolevy. Levyltä löytyy mm. kappaleet Yksiörock, Citroen, Antabus ja 15 päivää ilman tupakkaa. Kokoonpano on pysynyt samana ja Suomen rundi vaan jatkuu…

Ja nyt 2010 juuri julkaistu 25-vuotis juhlalevy Paha Nakki. 25 vuotta samoilla puvuilla-kiertue sählää ympäri Suomen, nähdään keikalla!

2014 huhtikuussa julkaistiin Yhden tähden tähden-levy, 2015 bändi juhlii 30-vuotista uraansa!! Tervetuloa katsastamaan bändin keikkakunto, keikkoja painetaan entiseen malliin!!